eerste_draaistuk_John[1]Een bonk op de draaitafel. Pef en nu negen uur + drie uur nemen. Langzaam de massa naar een kegelvorm drukken. Klei voelt heerlijk in mijn hand, maar dit is andere koek. Klei op de draaischijf.

Bij Franco hebben we Nevio ontmoet, een heel sympathieke gast. Die is professioneel pottenbakker. Onder zijn leiding begin ik aan dit avontuur. Dit is effe anders dan handvormen(modelleren). Super geconcentreerd zet ik mijn vingers dieper in de kleihomp die gecentreerd moet zijn; een mooie rond gebakje zeg maar. Negen uur/drie uur volhouden, het zijn de posities op de wijzerplaat van de klok. Het zweet breekt me uit. Het gaat! Mijn duimen gaan dieper tot het een bakje wordt, een iets zeg maar. Dan plof ik, ik raak totaal oververhit. Zwetend kijk ik naar Maitre Nevio.

‘Ik stop Nevio, ik ben zo opgewonden dat de klei straks alle kanten op vliegt’. In het Duits want Nevio komt uit Zwitserland. Hij is een heer die ook als een gentleman mijn stoppen accepteert.

‘Bene’, zegt hij want hij is Italiaan van geboorte.

Rood van opwinding stap ik van de draaischijf met mijn eersteling: een asbak (in het Tunesisch betekent dat… kloten).

Please follow and like us: