13897020361690Medhi is heengegaan, vertrokken naar ver,is exit, gestorven, overleden, weggegaan,dood, over de rand, naar de andere kant, van ons weg, in het niets, verdwenen, verscheden, uit het leven gegaan, d’r vantussen, opgehoepeld, d’r vandoor opgekrast, ons verlaten, de wijk genomen, afgezwaaid, eruit gestapt, overleden.
En bouncer de hond is heengegaan
En banjer de hond is heengegaan
En mijn expartner Hanneke is heengegaan
En Frans de jong ook
En oma Mantano van de keramisten-indianen ook

Het is goed toeven op de begraafplaats in Saint-laurent du maroni in FransGuyana: slechts kruisjes met namen verder niks, geen datum van heengaan, geen spreuk, geen familie betrekking. Alleen een naam.En dat maakt je nieuwsgierig naar de rest. Is het een creool of een aucaner of een blanke of een kind of volwassene. Alles blijft verder onbekend en duister. Je moet dan voor elk graf gaan graven naar meer. Een vraag wordt meteen een onderzoek worden, zonder dat kom je nergens.
Ik besluit genoegen te nemen met een gigantische oppervlakte aan Guillaumes, Bertrands en verder nog. Het is heet, de zon schijnt krachtig over de naamdoden. Ik noem er een stuk tien hardop bij wijze van groet. Een dame komt voorbij, glimlacht en zegt: ‘oui monsieur, il faut bien les appeler parfois, pour leur laisser savoir que nous sommes presents pour eux, n’est-ce pas?
Ik schaar ‘mijn’ doden met deemoed bij de anderen, na een voor een hun namen geroepen te hebben: Salut Medhi vriend van Sicilie
Dag bouncertje hondje van Carla en Pieter
Doei Banjer hond van o.a. Loriana
Vaarwel Hanneke mijn ex en moeder van mijn kinderen
Adieu Frans collega van Gera
Adyosi oma sjinga Mantamo van de keramisten.

Please follow and like us: