De kat is verliefd op me sinds de yoghurt. De yoghurt moet van ver komen, 25 km, als er een driver is. De hitte heeft zich weer over de tuin van onze lodge verspreid. Gambia. Hoe kwamen we hier ook alweer? Bij de nazaten van de niet destijds slaafgemaakten. De nazaten die ons gul verwelkomen. Die een dictator kregen na de engelse kolonialen. Die nu mogen lachen en roddelen onder een nieuw bewind. Forza Gambia! 

Forza? Ja op school waar wij ons aanmelden. Wat een onthaal. Na 5 minuten zijn we lid van het team. Moet gezegd de school werd met nederlandse steun gebouwd, dus holland ligt goed. Even denk ik nog aan James- eiland. VOC. Gadver…Meteen worden we ingedeeld. Wat een energie heerst er in de lerarenkamer. We zijn aangenomen als Arts&Crafts leraren. Rondje kennismaken met de leerlingen: luid toegezongen. En kunnen wij ook een echt hollands lied voor hen zingen?  Na over overleg zetten we ‘Hop marianneke’ in, uptempo. We dansen er bij en de hele klas begint mee te swingen .

Zo wanneer kunnen jullie beginnen?

We wonen echt op het platteland.

De kat die Johnjohn heet loopt mijn been alweer te aaien. Het beest vreet als een idem maar wordt geen centimeter dunner ook niet met de hele dag liggen.

Dit is geen volk van het hoofd, hier gaat de buik als eerste. Ik voel me daar thuis in. Definities kun je thuislaten. Betrekkingsnivo is waar alles zich afspeelt. Ok, met alle problemen die dat kan geven.

Zo’n land in opbouw is zo wie zo, merk ik toch wel, edgy! Teveel mensen weinig werk. Kinnesinne. Je gunt ze alles maar om ‘vrienden’ te worden is oppassen, want dan begint het tubab_uitkleden. Het zg. Sextoerisme is daar een extrapolering van.

Witte meest oudere vrouwen en oudere mannen schepen zich in voor een wip in The Gambia. Heen en weer, op en neer. Dat is het grote uitkleden. Met een gigawerkloosheid is i.i.g. Een deel van de jongere mannen ‘aan het werk’. Een vrouw alleen vooral met blond haar is de klos. Je bent uit te zuigen. Sorry lief te hebben. Hoeveel er naar de schatkist vloeit is twijfelachtig.

De kat beslijmt nu mijn benen, de yoghurt is me fataal geworden. Hij heet ook nog John. Weer 25 km? Aan me hoelaa.

De meeste dagen zijn flink heet hier, het woord klimaatverandering valt om de haverklap. (Wat een prachtig woord eigenlijk). De droge tijd beukt al veel vroeger, zoals bij ons de winter definitief vertrokken lijkt. Hoewel niet voor Thierry Baudet, die wordt ouderwets geteisterd door strenge kou en dan ook veelvuldig aanwezig is op ons mooie natuurijs. Waarop hij ook nog Liberaceconcerten geeft bij koek en soapie.

Gambia is een vreemde strook water met uiterwaarden, je zou het zo uit Senegal kunnen snijden. Een rivier met vriendelijke mensen eromheen. Met een (m.i.) grote chaotische inzet om dit land naar een democratische welvarende staat te tillen. Van de Chinese investeerders zullen ze het niet moeten hebben: die zorgen voor infrastructuur om het land leeg te vissen. Letterlijk zoals bij ons in de buurt gebeurt.

Op de scholen hebben we een kleine bijdrage kunnen leveren. Abarraka

Please follow and like us: