_DSC0214Tijdens Kunst Rond Den Dolder (26 en 27 september 2015) presenteerde Gera haar nieuwste werk.

“De fascinatie voor de vormen in de natuur in welke vorm dan ook nemen me mee naar de diepte van de cirkel van het leven, maar ook naar de lichtheid van het spel en de fantasie.

Wij mensen als cultureel wezen met onze angsten en neuroses, die als kleine insecten onder boomschors door hun leven de boom aantasten. Als de kracht van wilde dieren die onder onze huid soms vechten om aanwezigheid. Al die krachten weerspiegelen zich in het bijzonder gevormde hout en andere natuurproducten die ik vind, zowel dicht bij huis als ver weg. Het ontdekken van die schoonheid en wildheid fascineert me. Het schoonmaken van het hout is als schatgraven in verwondering voor het werk van al die kleine dieren als wormen en torren.

Dan begint ergens het componeren, het toevoegen en het scheppen. Wat raakt me, wat trekt me aan? En daar verder op doorwerken: geulen, gaten en aparte delen zichtbaarder maken door opschuren, zagen, bewerken, beschilderen en andere materialen toevoegen. De laatste tijd ontstaan er vaak (verwijzingen naar) dieren. Wat vertelt zo’n dier me, welke krachten zijn er te ontdekken? Observeren en lezen over die dieren, hoe ze leven in de vrije natuur. Maar ook hoe mensen in verschillende culturen dachten en nog steeds denken over die dieren. Er komt een proces op gang, dat me doet verlangen naar het verbeelden op een grafische manier en in teksten. Betekenis geven, metaforen in vormen en kleuren, componeren met ritmes en herhalingen. Terug te zien in de tegels en de gedichten bij de beelden.”

Elk beeld in een gedicht verwoord

Hieronder twee gedichten:

In de geest van de ADELAAR

Gerugd tegen een boom
ogen onder schoenen
genageld of geworteld
heilig of bevrijd

stappen en vliegen
vliegen en stappen

De ADELAAR wenkt
vleugels als golven
in de wind
met gouden kracht

vliegen en stappen
stappen en vliegen

Ruimer is de horizon
vervuld van zon en maan
bespied je jezelf
en alles wat je lief is

stappen en vliegen
vliegen en stappen

De omhelzing van het HERT

Dag HERT met je grote bruine ogen
onschuldig en open de wereld in
nieuwsgierig
als was alles de eerste keer

zo smelt zelfs het bitterste hart
geen gevaar, alleen ontmoeten
heel zacht en levendig

hartig HERT staat glanzend
midden op de weg
ontdooid
maakt de kwade een buiging
alsof er nooit zoiets was
als het bevroren kind

zo is liefde

 

Please follow and like us: